U wilt overschakelen van gangbare verf naar ecologische verf. Kan dat zomaar?

Het moment is aangebroken dat u wilt overschakelen van gewone gangbare verf naar een ecologische verf. Kan dat zomaar? Kunt u over een reguliere verf een duurzame verf heen zetten. Heeft dit wel effect? Hecht de verf dan wel goed? Is de kwaliteit net zo goed als die van de verf die u eerst gebruikte? Hoe ga ik het aanpakken?

ecologische verf

Dit zijn vragen die wij veel horen. Daarom hebben we hier antwoord proberen te geven op de meest gestelde vragen. Als u twijfelt kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen, daar is Linova voor, we helpen u graag op weg.

Linova was een van de eerste leveranciers van ecologische verf. Wanneer u meer wilt weten over de redenen waarom Linova ecologische en duurzame verf zo belangrijk vindt en meer achtergrondinformatie zoekt over de verschillende merken verf die we adviseren, klik dan hier.

Ecologische verf niet duurder, wel beter

Linova heeft al sinds begin jaren 80 een enorme ervaring opgebouwd in het adviseren van afwerkingen voor binnen en buiten, voor zowel reguliere bouw als restauraties van monumenten. We hebben in dat tijdsbestek de ontwikkelingen in de verfmarkt goed gevolgd. We zullen er hier geen verslag van doen, maar feit is dat een aantal fabrikanten veel tijd, geld en energie hebben gestopt in het ontwikkelen van hightech ecologische verfproducten die zeer goed presteren en inmiddels ruimschoots hebben bewezen gemakkelijk te kunnen concurreren met reguliere verfsoorten van de grote merken. Vaak zijn ze zelfs beter, omdat er minder geld aan marketing wordt besteed en meer aan de inhoud van het verfproduct. U krijgt meer waar voor u geld. Overigens horen we tegenwoordig steeds vaker van onze klanten dat men de prijs van onze verf zo vindt meevallen. Dat klopt; ecoverf is zeker niet duurder dan reguliere verf van goede kwaliteit. Kortom; allemaal goede redenen om aan de slag te gaan met ecoverf.

Welk criteria hanteert Linova bij de keuze voor ecoverf ?

Linova hanteert een aantal uitgangspunten bij het samenstellen van het assortiment en het geven van adviezen. Allereerst is het voor ons van groot belang dat wij een goede relatie kunnen opbouwen met de fabrikanten van de ecoverf producten. Immers willen we weten welke keuzes zij hebben gemaakt, geen ‘greenwashing’ hebben toegepast en wij willen gebruik kunnen maken van de technische kennis uit eerste hand. Linova vindt het belangrijk om zoveel mogelijk verfproducten op de markt te zetten die in Nederland worden geproduceerd. Verf van elders moet verder vervoerd worden en is bovendien vaak gemaakt voor het klimaat van het land waarin de fabrikant zich bevindt. Nederland heeft een moeilijk klimaat, vandaar dat hier zeer hoogwaardige verven worden gemaakt. Ook is de Nederlander kritisch, wij willen een mooie glans op onze voordeur. Wij werken met kleur op hout, vaak historisch per regio bepaalt, meer dan in andere landen. Zeker in de landen waar veel houtbouw is, wordt veel gewerkt met transparante verfproducten. Deze traditie kennen wij minder. Verder kijken wij ook naar de verwerkbaarheid van een verf. De producten moeten geschikt zijn voor professionele verwerking, binnen en buiten. De schilder en thuisklusser moeten er fijn mee kunnen werken en een mooi resultaat mee kunnen maken. Kortom, Linova heeft voor u al een keuze gemaakt. De ecoverf producten die wij verkopen voldoen aan deze criteria. Als fabrikant kom je niet zomaar in ons assortiment terecht. Kwaliteit, service en laten we zeggen ‘met beide benen op de grond’, daar gaan wij voor. Transparant; voor sommige toepassingen vinden we het beter geen ecologisch verfproduct toe te passen, gewoon omdat er betere oplossingen zijn of omdat de afwerking niet tegemoet komt aan uw wensen. We bieden dan het beste alternatief.

Keuzestress, welke ecoverf moet ik gaan gebruiken?

Voor vrijwel elke toepassing in en om het huis is er een ecologisch verfproduct beschikbaar. Het mooist en meest effectief is om te starten vanaf de basis; een ondergrond die nog niet is behandeld. In de praktijk is dat vaak niet het geval. Meestal zijn ondergronden al afgewerkt met een niet ecologisch product. Hieronder zullen we een aantal ondergronden beschrijven en u op weg helpen met het bepalen van uw keuze.

Binnen: wanden, plafonds; overstappen naar ecoverf

We beginnen niet voor niets met wanden en plafonds. In huis of welk gebouw dan ook zijn dit de grootste oppervlakken. Daarom kan hier ook heel gemakkelijk en goedkoop grote winst gemaakt worden in het verkrijgen van een gezonde woonomgeving/binnenklimaat. Meestal zijn deze oppervlakken geschilderd met een ‘latex verf’. Eigenlijk klopt deze naam niet; latex is namelijk natuurrubber. De latexverf die de laatste decennia is gebruikt is latex verf op basis van acryl. Acryl is een polymeer; d.w.z. een plastic. Hoe beter wasbaar of schrobvast de latex is, hoe meer van de plastics in de verf zitten. Je komt als het ware in een plastic zakje te wonen. De muren ademen slecht en stofdeeltjes die binnen in grote hoeveelheden in de lucht zitten worden elektrostatisch opgeladen. Niet iedereen zal hier direct last van hebben, kleine kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Ook als u dat niet bent zult u zich in een gezond binnenklimaat zonder plastics fijner voelen, minder snel moe zijn en minder last hebben van irritaties aan luchtwegen en/of ogen. Ook mensen met hoofdpijnklachten hebben baat bij een gezond binnenklimaat. In reguliere latex verf worden vaak conservering- en antischimmelproducten gebruikt, die vergelijkbaar zijn met pesticides.
Goed nieuws;  oude latex verflagen zijn prima over te schilderen met een eco latex. U zult weliswaar dan niet de volledige goede eigenschappen van een eco latex kunnen bewerkstelligen zoals bij oppervlakken die nog niet eerder zijn geschilderd met een reguliere latex, maar het feit dat u deze overschildert en er zo aan de buitenkant geen plastics meer aanwezig zijn geeft een veel beter en gezonder binnenklimaat. Stofdeeltjes in de lucht worden nu niet meer elektrostatisch geladen maar juist geneutraliseerd. Linova heeft in het assortiment diverse muurverven, vergelijkbaar met een latex. De verwerking is gelijk aan die van een reguliere latex. Ondergronden dienen vast te zitten (niet te bladderen of af te geven), schoon, stof- en vetvrij te zijn en u kunt aan de slag met kwast en roller, gewoon zoals u gewend bent.
We leveren deze eco latex verfproducten in alle kleuren en diverse kwaliteiten. De verf is schrobvast en goed afneembaar.

 

Binnen: schilderwerk op hout; overstappen naar ecoverf

Dit is in de regel geen enkel probleem. Onze eco verfproducten hechten prima op de meeste reguliere binnen verven. Tot 2000 werd er binnen meestal gewoon met oplosmiddelhoudende verf geschilderd, Deze verfsoorten waren samengesteld op basis van kunstharsen alkyd en polyurethaan. In 2000 kwam er ARBO-wetgeving waarbij de schilder alleen nog maar binnen mocht schilderen met watergedragen producten. Deze waren meestal op basis van Acryl eventueel in combinatie met polyurethaan. Beide soorten oplosmiddelhoudend en watergedragen laten zich prima met een ecologische verf overschilderen.
Voor het schilderen van kozijnen en houtwerk binnenshuis is het wel goed om te kijken welke eigenschappen de afwerking moet hebben. Zo is het belangrijk de binnenkant van buitenkozijnen te schilderen met een verfsysteem dat afsluit, zodat er geen waterdamptransport door het hout naar buiten plaatsvindt. De kans bestaat dat u anders aan de buitenkant van het kozijn problemen krijgt, doordat de verf buiten onthecht. Een matte verf is meer open dan een glanzende verf. Wilt u dus aan de binnenkant van een buitenkozijn een matte afwerking, dan schildert u eerst een glanzende laag en daarna een matte laag. Houdt u er rekening mee dat een matte verf minder goed schoon te maken is dan een glanzende of zijdeglanzende verf. Dus in die zin is mat minder geschikt voor deuren of geschilderde oppervlakken die vaak worden aangepakt. Verder adviseren we altijd de normale voorbehandeling in acht houden, in deze volgorde: reinigen met Eco100, verfreiniger, schuren, stofvrij maken en schilderen.
Kaal hout natuurlijk eerst voorzien van een laag grondverf of voorlak.
Grotere vlakken kunnen afgewerkt worden met een viltrolletje en kanten enz. met een normale kwast. Bij elk verfproduct kunt u in deze website zien welke specifieke kwasten Linova u adviseert.
Ecoverf producten voor binnen:

Binnen: schilderwerk beter niet overstappen naar een Ecoverf

Linova vindt het geven van eerlijke informatie aan haar klanten een groot goed. Natuurlijk wij zijn erg gecharmeerd van onze ecologische verfproducten, deze zijn bijna in elke situatie goed toepasbaar maar kunnen in enkele specifieke gevallen niet de beste keus zijn en tot teleurstelling leiden. De ecoverf producten die wij verkopen zijn moderne hightech verfsoorten van hoge kwaliteit, echter met als doelstelling een ecologische verf te maken vervallen voor de fabrikant een aantal reguliere (chemische) mogelijkheden om een verf extra eigenschappen mee te geven. Hieronder volgen enkele voorbeelden waarbij Linova u adviseert voor deze ondergronden/afwerkingen geen ecologische verf te gebruiken. Wij bieden u uiteraard de door ons geselecteerde juiste alternatieven.
Neem nou bijvoorbeeld keukenkastjes, vaak met kunststof gelamineerd. Deze vragen een slijtvaste, goed afwerking die goed schoon te houden is. Hier adviseren wij dus liever een product als Rigo Ekodur, een watergedragen PU lak, die verkrijgbaar is in mat, satijn en glans. Voor oppervlakken die nog eens extra slijtvast moeten zijn is er van dit product een 2-componenten variant. We denken hier bijvoorbeeld aan tafelbladen, keukens, traptrede, trapleuningen en houten vloeren die u dekkend wilt schilderen. Wilt u bijvoorbeeld een absoluut 100% spierwitte afwerking dan adviseren we gebruik te maken van een product als Rigo Ekodur of de binnenverfproducten van Boonstoppel.

 

Buiten: schilderwerk op Hout overstappen naar ecoverf

Ja, dat kan bijna altijd en is zeker aan te raden. We hebben inmiddels jarenlange ervaring met ecologische verf en we hebben onze keuzes gemaakt in wat wij de beste producten vinden. Deze hebben zich inmiddels ook ruimschoots bewezen. Buiten is verf heel belangrijk. Verf beschermt uw hout. Regelmatig onderhoud aan uw onroerend goed zorgt ervoor dat uw kapitaal niet in rook op gaat, immers een verrot kozijn herstellen of vervangen is een kostbare zaak.
De prestaties van Ecoverf buiten zijn zeer goed en doen niet onder voor de kwaliteit van reguliere professionele verfproducten, in veel gevallen presteren ze zelfs beter. Gebruik sowieso altijd verf van een merk dat in NL is gemaakt. Verf van elders moet verder vervoerd worden en is bovendien vaak gemaakt voor het klimaat van het land waarin de fabrikant zich bevindt. Nederland heeft een moeilijk en vochtig klimaat, vandaar dat hier zeer hoogwaardige verven worden gemaakt. Linova adviseert daarom voor buiten de producten van Rigo (voorheen Aquamarijn), Copperant en in sommige gevallen Koopmans. We ontwikkelden voor Natuurmonumenten een Ecoteerbeits als vervanger voor carbolineum. We kunnen de verfproducten in elke kleur leveren, ook de kleuren van de bekende merken maken wij voor u in de Linova kleurmakerij. Linova heeft 7 mengmachines, we mengen de verf altijd met de originele kleurpasta’s en naar het officiële fabrieksrecept. We doen daar geen enkele concessie in. Verf voor buiten moet topkwaliteit zijn. Voor buiten op hout zijn het hoofdzakelijk verfproducten met een hoog gehalte aan lijnolie (standolie) die we adviseren. Denk dan niet aan de traagdrogende producten van vroeger. De verf uit het Linova assortiment zijn gemaakt met de stand van de huidige technische mogelijkheden en zijn zeer moderne verfproducten en perfect verwerkbaar door schilder en thuisklusser.
De producten zijn goed te combineren met andere gangbare producten die aan buiten schilderwerk te pas kunnen komen, zoals houtrotreparatiemiddelen, plamuur en kitten. Voor een Ecoverf gelden de normale wetten van buitenschilderwerk. U hoeft geen rekening te houden met een anders soortige werkwijze. Er zijn grondverven, voorlakken, aflakken, schakelverven (een-potsysteem) en beitsen. Deze hechten allen uitstekend op bestaande reguliere verfsystemen die meestal op Alkydbasis zijn. Er is één uitzondering maar dat geldt voor alle verf, ook de reguliere. Als uw houtwerk buiten is geschilderd met een Acryl verf dan zal u daar mee door moeten gaan of u zult er voor moeten kiezen het volledige systeem te vervangen. Linova is geen groot voorstander van het buitengebruik van watergedragen verfsystemen. Wellicht kan dat in de toekomst nog komen, watergedragen olieverf zal ooit een optie kunnen zijn.

Linova adviseert voor buitenschilderwerk: deuren, kozijnen, boeidelen, daklijsten enz.

Linova adviseert voor buitenschilderwerk: ruwhout, gevelbetimmering, schuttingen, schuren, blokhutten enz.



Buiten: schilderwerk op steen en pleisterwerk; overstappen naar ecoverf

In Nederland houden we van de baksteen, het schilderen van gevels is hier minder ingeburgerd dan in andere landen waar Keimen en Kaleien werkwoorden zijn. Helaas wordt in Nederland te vaak gekozen voor een zgn. buiten latex. Ook komen we muren tegen die geschilderd zijn met chloorrubberverf of vinyl verf. Dit zijn allen kunststof lagen die vochthuishouding in een muur volledig op zijn kop zet. Muren moeten kunnen ademen. Vocht komt in de muur, vanuit binnen (waterdamp), vanuit de grond (optrekkend vocht), vanuit de buitenkant van de muur (o.a. regen). Wanneer het vocht niet weg door de verflaag heen dan zal deze de verf eraf drukken. Daarom zien we zo vaak problemen als bladderen van de verf ontstaan bij muren die met een buiten latex of andere kunststof verven zijn geschilderd. Linova adviseert voor buitenmuren zgn. natuurlijke minerale verfproducten op basis de bindmiddelen kalk of silicaat. Kalk en silicaat vormen geen afsluitende laag. Tijdens het drogen van deze verf en daarna wordt de kalk of silicaat door opname van C02 (kooldioxide) omgezet in een laagje steen dat waterdamp open is. Het is technisch slecht mogelijk en het heeft ook geen zin om een muur die reeds in een buiten latex is geschilderd over te schilderen met een silicaatverf of Kalkverf of Kalei. Als u terug wilt naar de natuurlijke staat van uw pleisterwerk of baksteen zal de laag van buitenlatex eerst verwijderd moeten worden. Vroeger werden muren ook wel behandeld met een muurolie. We zien dit nog steeds terug bij o.a. de grachtenpanden in Amsterdam. Deze panden zijn hoofzakelijk in de 17de eeuw of kort daarna gebouwd. De lijnolie in de muurolie had als functie de baksteen die vrij zacht was te verstevigen en minder vochtgevoelig te maken. Vanuit historisch oogpunt wordt de muurolie nog steeds toegepast. Echter op een baksteen van latere datum heeft dit geen zin en is zelfs af te raden vanwege de waterdamp openheid. Linova verkoopt nog steeds de Amsterdamse muurolie in de traditionele kleuren zwart, bruin en roodbruin.
Voor spatranden, stenen kozijnen en lateien adviseren wij een minerale afwerking of een systeemverf die ook enigszins ademend is. Gebruik nooit een aflak; deze sluit te steen te veel af en zal vroeg of laat problemen veroorzaken. Mocht u toch vastzitten aan een afwerking met een buiten latex omdat de muur hier al van is voorzien en u deze niet wilt verwijderen, kies dan voor een buitenlatex op basis van een plantaardig bindmiddel.

Linova adviseert de volgende producten voor buitenmuren:

  • Keim Silicaatverf - Soldalan
  • Becks Silicaatverf
  • Amsterdamse muurolie (op basis van lijnolie)

Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$