Expositie Hout- en Marmerimitatie werkstukken Jelle Zijlstra


Horseman care

Door mijn persoonlijke heftige gezondheidsomstandigheden, waar ik 4 jaar terug mee te doen kreeg, krijg je bezinning. Wat wil ik met mijn collectie hout- en marmerimitatie werkstukken? Je hebt tenslotte iets waardevols gemaakt, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Een stimulans was dat de conservator van het Harlinger Gemeentemuseum Hannemahuis al in 2008 mij te kennen gaf om eens in het museum te exposeren. Ik vond dat toen nog te vroeg en wilde eerst nog meer diverse werkstukken maken. Ik heb altijd de artistieke drang in mij gehad. Vooral om iets moois te creëren, waar belangstellenden van kunnen genieten. Ook in het schildersvak was mijn doel meer specialismen eigen te maken en zo veelzijdig bezig te zijn. Daarbij stond het streven naar kwaliteit hoog in het vaandel. Niet alleen dat was voor mij belangrijk, maar het ook aan anderen over te brengen zat in mijn genen. Leren van elkaar en inspireren. Ik heb daardoor vele jonge vakgenoten mogen begeleiden.

Voor mijn eerste werkstuk Carara wit gevlekt marmer in papaverolie ontving ik tot mijn verbazing de 3e prijs tijdens de Landelijke SCS dag in 1991. Het werkstuk was anders dan anders en zeer decoratief. Dat smaakte naar meer! Meedoen, kijken en leren van andere geniale vakmensen. Ook het grondig bestuderen van (de tot zoveel mogelijk) de natuurlijke aanwezige hout- en marmersoorten, betere voorbeelden zijn er niet. Als deelnemer begonnen bij de cursus Hout- en Marmerimitatie van de Friese SCS werd ik een paar jaar later cursusleider samen met Frans Ruiter (waar ik veel aan te danken heb). Samen hebben we decennia lang deze cursus mogen geven. In onze bevlogenheid en ieder op zijn manier aan het pionieren, heb ik ook op autodidactische wijze kennis vergaard. Een groot aantal werkstukken zijn ingezonden voor de landelijke SCS vakwedstrijden en een aantal als voorbeeld gemaakt voor onze cursisten. Nog steeds ben ik als wedstrijdcommissaris verbonden en maak de opdrachten in de C-categorieën. In mijn bijna 40 jarige loopbaan zijn vele objecten met marmer- en houtimitaties door mij uitgevoerd en/of gerestaureerd. Dit varieerde van monumentale gebouwen, schouwen, auto’s, boten etc. In 2020 was ik in betere omstandigheden en er klaar voor om alles geordend en voorbereid voor de expositie in het gemeente museum aan te leveren. Van eind januari en door Covid-19 verlengd tot bijna eind juni is het een geslaagde tentoonstelling geworden.

Daarna kwam mijn idee om een goede plek te vinden voor mijn collectie. Een perfecte locatie is bij Linova. Een permanente tentoonstelling is waar ik zeer content mee ben. Want bij Linova komen de decoratieve vakmensen en geïnteresseerden.

Jelle Zijlstra, Meester Schilder                Jelle is 24 september 2022 overleden

Marmerimitaties

Wit Cararra decoratief marmerimitatie

Wit Cararra Decoratief Marmerimitatie.

Napoleon rouge marmerimitatie

Napoleon rouge marmerimitatie.

Napoleon rouge marmerimitatie nr 2

Napoleon rouge marmerimitatie nr 2.

 

Breche Violet Marmerimitatie

Bréche Violet Marmerimitatie.

Trets marmerimitatie

Trets marmerimitatie.

Salome marmerimitatie

Salome marmerimitatie

 

Bréche du Nord marmerimitatie

Bréche du Nord marmerimitatie.

Griotte Rouge (Griotte ‘d Italy) Marmerimitatie

Griotte Rouge (Griotte ‘d Italy) Marmerimitatie.

Campan Grand Mélange marmerimitatie

Campan Grand Mélange marmerimitatie.

 

Levanto Rouge Marmerimitatie

Levanto Rouge Marmerimitatie.

Groot Antiek Marmerimitatie

Groot Antiek Marmerimitatie.

St. Anna marmer

St. Anna marmer.

 

Vert de Mer marmerimitatie

Vert de Mer marmerimitatie.

Port d’Or marmerimitatie

Port d’Or marmerimitatie.

Houtimitaties

Essen hout imitatie

Essen hout imitatie.

Pitch Pine imitatie Hout

Pitch Pine imitatie Hout.

Esdoorn imitatie

Esdoorn imitatie.

 

Grenen imitatie

Grenen imitatie.

Satijnhout of Citroenhout imitatie

Satijnhout of Citroenhout imitatie.

Western Red Cedar imitatie

Western Red Cedar imitatie.

 

Perenhout imitatie

Perenhout imitatie.

Teak Hout

Teak Hout

Bloem Mahonie houtimitatie nr 2

Bloem Mahonie houtimitatie nr 2.

 

Bloem Mahonie houtimitatie nr 1

Bloem Mahonie houtimitatie.

Noten imitatie

Noten imitatie.

Eiken donker imitatie

Eiken donker imitatie.


Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$