Bladgoud en Verguld materialen 

Bladgoud wordt door Linova al sinds jaar en dag geleverd. Noris bladgoud is wereldwijd de grootste fabrikant van bladgoud en levert kwaliteit voor een gunstige prijs. Linova is Noris bladgoud importeur voor Nederland en België.
We vinden het belangrijk dat onze klanten, studenten en belangstellenden de juiste informatie hebben om aan het werk te gaan met bladgoud. En wij hebben goed nieuws, Onze cursus gaat weer beginnen! Klik hier voor meer informatie

Hieronder vindt u een instructie film over het vergulden met bladgoud. Na het zien van de film en misschien wat oefenen kun u aan het werk gaan. Mocht u nog vragen hebben, dan verzoeken wij u deze per email te stellen. Alle producten voor het vergulden vindt u hieronder, als u nog nooit heeft verguld kan met name de Instacoll starterset interessant voor u zijn. 

Lees hier de technische informatie en instructies Bekijk hier onze Bladgoud verguld cursussen


Webshop

Heeft u een grotere hoeveelheid nodig dan kunt tegen een gunstigere prijs inkopen, u kunt dan een offerte aanvragen (stuur een e-mail naar verkoop@linova.nl) Omdat er zoveel soorten (legeringen) zijn is het voor ons onmogelijk alles soorten ruim op voorraad te houden. Toch kunnen we een snelle levering garanderen doordat we enkele malen per week materiaal vanuit Noris goud fabriek aangeleverd krijgen. Heeft u meer dan 10 boekjes van een bepaalde soort nodig, dan zullen wij u informeren over de levertijd.

Bladgoud wordt geleverd in boekjes van 25 blaadjes. De standaard maat is 8x8cm. Op aanvraag kunnen speciale afmetingen worden gefabriceerd. Bladgoud kan ook op rol geleverd worden. De lengte van een rol is altijd 21 meter de breedte kan variëren van 3mm tot 110mm.

Bladgoud dat op vloeipapier geperst zit, is het zogenoemde transfer bladgoud. De blaadjes kunt u met een scherpe schaar op maat knippen. Hieronder een kort filmpje om te zien wat transfer bladgoud is.

Er is ook bladgoud dat los in de boekjes zit, dit bladgoud wordt “los” bladgoud genoemd. Om dit bladgoud te verwerken heeft u een aantal speciale gereedschappen nodig, zoals een bladgoudkussen om het goud op te snijden. Het snijden van het bladgoud gebeurt met een speciaal bladgoudmes of verguldersmes. Het bladgoud wordt vervolgens opgepakt met een speciaal kwastje een zogenoemde goudoplegger en hiermee op het object aangebracht. Hieronder een kort filmpje om te zien wat los op vloei bladgoud is.

Als u buiten wilt vergulden kiest u het best voor bladgoud dat ook een beetje platina bevat. Platina is een 100% edelmetaal en maakt het goud iets harder en slijtvaster. Dit bladgoud wordt ook wel Dubbel Torengoud met platina genoemd en heeft een karaatgehalte van 23,75. Bij een vergulding buiten speelt niet alleen de samenstelling van het bladgoud een rol maar vooral ook de dikte is van groot belang: immers buiten slijt het bladgoud door het weer, wind, regen, zand, vervuiling enz.

Linova adviseert daarom buiten voor alles dat laag zit minimaal de 18 grams kwaliteit en voor alles wat hoog zit de 20 grams kwaliteit. Dit gram getal staat voor de hoeveelheid goud dat is gebruikt om 1000 velletjes van 8x8cm te maken.

Het heeft echt geen zin om goedkoper bladgoud buiten te verwerken. De vergulding zal minder lang stand houden, het is zonde van uw werk. Besparen dus, door dikker bladgoud te gebruiken. Overigens hebben we al 27 jaar ervaring met het Noris bladgoud op vele objecten in de buitenlucht, van groot tot klein, hekpunt, windvaan, torenhaan, monumenten, kunstwerken enz. Het dubbel torengoud met platina van Noris is het beste bladgoud.

De dikte van het bladgoud speelt voor vergulding in een interieur minder een rol. We hebben hier immers geen slijtage door weersinvloeden. Wel kunnen er binnen ook omstandigheden zijn waarbij we extra  op moeten letten. Denk aan het interieur van een kerk zonder constante verwarming of een vochtige ruimte. In het algemeen kun je zeggen dat voor binnen alle soorten/legeringen mogelijk zijn, echter onder de 20 karaat zal ook bladgoud binnen op den duur gaan verkleuren door oxidatie. Hoe lager het karaat gehalte hoe sneller dit gebeurt. Vooral bij de “witgoud” soorten waar veel zilver in zit verwerkt speelt dit een rol. Wij adviseren een vernislaag over al het bladgoud dat onder de 20 karaat zit. Vernis zal altijd iets van de glans en helderheid wegnemen. Het licht zal anders reflecteren dan bij bladgoud dat niet is afgewerkt.

Het is een misvatting om te denken dat bladgoud met een laagje vernis het buiten langer uithoudt dan bladgoud zonder vernis. Immers de levensduur van goud is veel langer dan van een vernis die toch enkele jaren onderhouden zal moeten worden. Dus voor buiten nooit vernis toepassen enkel bij uitzonderlijk omstandigheden. Het betreft dan een vergulding die aan uitzonderlijke omstandigheden wordt blootgesteld. Bijvoorbeeld zout zeewater of een fontein waarbij het water constant over het bladgoud heen loopt, een object waar mensen aanzitten of op klimmen enz. Ook bepaalde omstandigheden kunnen leiden tot een afwijkend advies van een normale vergulding bijvoorbeeld een object op of aan het strand. Denk hierbij aan het schuren van het zand dat door de wind wordt meegenomen. Mos, algen en ammoniak (vee) zijn ook niet bevorderlijk voor de levensduur van een vergulding. We hebben bij Linova inmiddels zeer veel ervaring met allerlei omstandigheden. Als u twijfelt en denkt dat uw vergulde object buiten toch extra beschermt dient te worden vraag dan bij ons een advies aan.

Voor een interieur kan het wel zeker een optie zijn een vernislaag of zelfs een coating aan te brengen. Denk hierbij aan oppervlakken die aan slijtage onderhevig zijn of die steeds schoongemaakt moeten worden. Een mooi voorbeeld is een tafelblad in het bladgoud. Als hier geen beschermende laag wordt aangebracht zou het bladgoud zeer snel beschadigen en afslijten. Bij bladgoud soorten onder de 20 karaat adviseren wij voor binnen ook een vernislaag. Leaf Protect van Kölner is speciaal ontwikkeld om bladmetalen te beschermen tegen het ontstaan van oxidatie. Leaf Protect is ook prima tegen aanraking en vervuiling, echter wordt een oppervlak zwaarder belast dan moet er een heldere slijtvaste vernis of coating worden aangebracht. Leaf Protect kan dan als isolatielaag dienen alvorens deze coating wordt aangebracht. Een blanke polyurethaan of epoxycoating volstaat over het algemeen. Ook hier zijn risico’s aan verbonden indien de inwerking van agressieve oplosmiddelen plaatsvindt. Maak altijd een proefvlak met de volledige opbouw van de vergulding en het aanbrengen van de coating.

Vernis of een coating zal altijd iets van de glans en helderheid wegnemen. Het licht zal anders reflecteren dan bij bladgoud dat niet is afgewerkt

Bladgoud wordt geplakt op de ondergrond. Dit is een zeer delicaat proces, het zeer dunne velletje van 1/7000 mm (ter aanduiding: leg 7000 velletjes op elkaar en dan heb je 1 mm) is zeer kwetsbaar en moet zo aangebracht worden dat het oppervlak zeer glad is (geen vuilaanhechting) en dat het bladgoud absoluut niet wegzakt in de lijmlaag. Immers, gebeurt dit wel dan zal er geen glans ontstaan en is de vergulding minder duurzaam. De duurzaamheid ontstaat omdat goud edel is, echter goud dat wegzakt in een laagje lijm zal sneller vuil aantrekken en minder lang stand houden. Bovendien ziet de vergulding er dan ook niet mooi uit.

De meest gebruikte methode is de Instacoll verguldmethode. Deze methode is nu ongeveer 30 jaar beproefd in de buitenlucht en het blijkt dat deze methode duurzamer is dan de methode die vroeger veer werd gebruikt: Het vergulden op een oliemixtion. De polimentvergulding die we vooral kennen van schilderijen, spiegellijsten, ikonen en ornamentaal houtsnijwerk, waarbij bladgoud op een bolus laag wordt aangebracht is voor hen die al meer ervaring hebben met het aanbrengen van bladgoud. Het goud wordt na het aanbrengen gepolijst met een agaatsteen, waardoor de glans ontstaat en de ondergrond een rol mee gaat spelen in de kleurbeleving van het bladgoud. Een minder bewerkelijke manier om een poliment vergulding te maken is het KGGG glansgoud systeem. Dat bestaat uit een sealer, fond en een tabletje (colnasol) om het aanlegmiddel te maken. Verder zijn er nog methodes voor het vergulden op o.a. papier (kallligrafie), Steen, (letters in een gedenksteen), keramiek en porselein, flexibele ondergronden zoals papier, schildersdoek, leder enz.

Een uitgebreide handleiding en beschrijving van de verschillende verguldmethodes vindt u bij de producten die nodig zijn om het bladgoud aan te brengen op de ondergrond.

Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$