Instacoll Verguld Systeem - Productinformatie

Kölners unieke Instacoll System is een innovatieve manier van vergulden die gebruik maakt van materialen op waterbasis om een schitterende hoogglans vergulding te verkrijgen die niet onderdoet voor gepolijst bladgoud.
Instacoll kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en wordt al sinds de jaren 90 gebruikt op prestigieuze monumenten en heeft een bewezen lange houdbaarheid op buitenprojecten. Het is een veelzijdig product dat op bijna elke ondergrond gebruikt kan worden, mits deze goed is voorbereid.

Kölner Instacoll is een hechtingsmiddel voor binnen- en buitengebruik voor vergulden in goud, palladium en zilver.

Instacoll Base kan verwerkt worden met een penseel/kwast of spuitapparatuur. Na een droogtijd van ongeveer een uur heeft u tot een uur om te vergulden. Wanneer de Kölner Instacoll Base is opgedroogd kan deze weer geactiveerd worden met Kölner Instacoll Activator. Breng een dunne, egale laag Kölner Instacoll Activator aan over de Kölner Instacoll Base en na een paar minuten is het oppervlak weer klaar voor vergulden.
Een oppervlak kan meerdere keren geactiveerd worden met Kölner Instacoll Activator.
Het is belangrijk om alleen te vergulden wanneer het oppervlak droog is. Zorg dat er geen Kölner Instacoll Activator op het bladgoud komt.

Kölner Instacoll Verguld Systeem Glans - Video instructies

Object behandeld met Kölner Instacoll basislaag geel

Voorbereiden van het oppervlak

Zorg ervoor dat het te bewerken oppervlak droog, stof- en vetvrij is. Wanneer het oppervlak recent geverfd of gegrond is moet deze volledig droog zijn voordat u Kölner Instacoll System aanbrengt. Voor het schoonmaken van oppervlakken voor het vergulden raden we aan dit te doen met ethanol of methylalcohol. De ideale ondergrond dient niet poreus, geseald en egaal te zijn; hierdoor verkrijgt u de hoogste glans. Sommige ondergronden hebben een speciale voorbewerking nodig:

Poreuze oppervlakken (onbehandelde steen/gips) - Breng een verdunde laag Kölner Instacoll Base aan (85% / water 15%). Wanneer deze droog is, na ongeveer 120 minuten, kan een tweede, onverdunde laag aangebracht worden.

Hout - Onbehandeld hout moet eerst behandeld worden met een hout primer. Voor buitenprojecten is meer bescherming nodig en we raden aan om na de primerlaag, twee lagen hoogglans verf aan te brengen, bij voorkeur een alkyd- of een alkyd/polyurethaan verf. Deze laag dient daarna opgeruwd te worden met schuurvlies om voldoende hechting te verkrijgen met de Kölner Instacoll Base.

Metaal - Metalen oppervlakken moeten voldoende voorbehandeld worden voordat Kölner Instacoll aangebracht kan worden. Dit om contactcorrosie tussen het metaal en het bladgoud te voorkomen en de ondergrond te beschermen tegen verweer en corrosie.
Allereerst dient het metaal voldoende te worden voorzien van een primer; hiervoor dient u de fabrieksinstructies op te volgen. We raden aan om twee lagen verf aan te brengen om het metaal te beschermen. Voor gebruik binnen is één laag acrylverf op waterbasis voldoende.
Voor buitenprojecten is meer bescherming nodig en we raden aan om na de primerlaag, twee lagen hoogglans verf aan te brengen, bij voorkeur een alkyd- of een alkyd/polyurethaan verf. Deze laag dient daarna opgeruwd te worden met schuurvlies om voldoende hechting te verkrijgen met de Kölner Instacoll Base.

Glas - Kölner Instacoll Base kan direct op glas aangebracht worden, maar is alleen geschikt voor gebruik binnen.

Poedergecoate oppervlakken - Kölner Instacoll Base kan niet direct toegepast worden op poedergecoate oppervlakken. Elk poedergecoat oppervlak moet voor bewerking eerst geseald worden met een geschikte primer.

Instacoll Base aanbrengen

Zoals de meeste producten op waterbasis kan Kölner Instacoll het best verwerkt worden bij een matige temperatuur. De optimale verwerkingstemperatuur is tussen 15°C en 25°C. Wanneer de temperatuur tussen 5°C en 15°C is dient het product te worden verdund voor de juiste consistentie en vloeibaarheid.
Het product kan niet gebruikt worden bij een temperatuur onder 5°C en bij een temperatuur boven de 25°C kunnen alleen kleine oppervlakken worden bewerkt.
Het product dient goed geroerd te worden voor gebruik, maar vermijdt schudden om luchtbellen in de Kölner Instacoll Base te voorkomen. Deze kunnen blaasjes en scheurtjes in de vergulding veroorzaken.
Om de verwerking van Kölner Instacoll Base te vergemakkelijken kan het verdund worden met 3-4 druppels water per 50ml. Het doel is een consistentie te verkrijgen die lijkt op room; de verguldlijm zou in een gelijkmatige stroom van het penseel/kwast moeten druipen.
De Kölner Instacoll Base kan het best verwerkt worden met een synthetisch penseel, zoals de Kölner Synthetic Toray, nooit met een roller.
Het product moet royaal en egaal aangebracht worden met een penseel/kwast, zoals je een laag alkydverf of vernis aanbrengt.
Wanneer er niet voldoende wordt aangebracht kunnen er zichtbare penseelstreken ontstaan. Echter wanneer er teveel wordt aangebracht kunnen er rimpels ontstaan bij het vergulden. Het is ook belangrijk niet te lang te blijven doorstrijken bij het aanbrengen van Kölner Instacoll Base, omdat je hierdoor blaasjes en penseelstreken kan veroorzaken.
Wanneer de eerste laag niet voldoende dekkend is aangebracht kan na volledige droging een tweede laag worden aangebracht om een egaal geheel te verkrijgen.
Het uiteindelijke oppervlak moet glad en glanzend zijn, de glans van de basislaag is een indicatie voor het uiteindelijke uiterlijk van het vergulde oppervlak.

Wanneer u een tweede laag aanbrengt raden we aan minimaal een uur te wachten. De gebruikelijke tijd tussen twee applicaties is 1-3 uur; sommige ervaren vergulders wachten 24 uur voor het beste resultaat voordat ze een tweede laag aanbrengen. Wacht in ieder geval een uur na het aanbrengen van de laatste laag Kölner Instacoll Base met het aanbrengen van bladgoud of activator. Om te testen of de Kölner Instacoll Base droog is neemt u een enkel transferpapier van een gebruikt transfer bladgoud velletje en drukt dit op het oppervlak. Wanneer het papier niet blijft plakken is de Kölner Instacoll Base droog.

Nadat de laatste laag Kölner Instacoll Base gedroogd is heeft u ongeveer een uur de tijd om te vergulden zonder Kölner Instacoll Activator; voor instructies voor het correct aanbrengen van bladgoud verwijzen we u naar ‘Bladgoud aanbrengen’.
Let op, het op deze manier aanbrengen van bladgoud is alleen voor binnen gebruik. Wanneer u voor buiten verguldt dient de Kölner Instacoll Base volledig droog te zijn en volgt u de instructies op voor het aanbrengen van Activator.

Schoonmaken gereedschap

Maak de penseel/kwast grondig schoon met water en zeep. Mocht dit niet lukken omdat het materiaal is gedroogd dan kunt u gebruik maken van Ethanol.

Aanbrengen van Instacoll Activator

Zorg ervoor dat de Instacoll Base volledig droog is alvorens Instacoll Activator aan te brengen. Gebruik een schone, katoenen doek en breng de Activator in een dunne, gelijkmatige laag aan over het oppervlak. U kunt de Activator ook met een kwast of penseel aanbrengen. Dit is gemakkelijker bij een ruw oppervlak of een oppervlak met veel reliëf.
Wanneer u de Activator aanbrengt wordt geadviseerd een oppervlak te activeren dat u binnen 60 minuten kunt bewerken. Na 60 minuten neemt de kleefkracht af en zal het bladgoud niet meer goed blijven plakken.
Na deze bewerktijd dient u het oppervlak te blijven activeren om te kunnen blijven vergulden. U kunt onvergulde Kölner Instacoll Base herhaaldelijk blijven activeren en het zelfs tot 6 maanden laten drogen alvorens het te activeren of opnieuw te activeren. Wel wordt geadviseerd het werk zo snel mogelijk af te maken; wanneer u Kölner Instacoll Base te lang onbewerkt laat kan de kleefkracht afnemen.

Na het aanbrengen is het oppervlak gemiddeld binnen 5-10 minuten klaar om te vergulden. Let op, het bladgoud dient aangebracht te worden wanneer de Activator droog is. Dit is enorm belangrijk! Controleer dit goed, zeker bij ondergronden met veel reliëf kan de droogtijd van de Activator langer zijn.

Bladgoud aanbrengen

Om het bladgoud aan te brengen drukt u het transfer bladgoud op het te bewerken oppervlak, met de goudlaag naar beneden, vervolgens drukt u al wrijvend het transferpapier aan met de Kölner Instacoll Tissue. Hierdoor laat het goud los van de transferpapier en blijft het kleven aan de Kölner Instacoll Base of de droge geactiveerde Base.
Wanneer dit is gedaan kan het papier verwijderd worden om het daarna met de Kölner Instacoll Tissue voorzichtig direct op het bladgoud aan te drukken om een goede verlijming te krijgen.
Wanneer er op reliëf of gedetailleerde oppervlakken gewerkt wordt adviseren we de Instacoll Tool te gebruiken i.p.v. een Kölner Instacoll Tissue om het goud goed in de verdiepingen te kunnen drukken.
Net zoals voor elke vergulding adviseren we het goud te overlappen zodat de naden minimaal zichtbaar zijn. Tijdens het vergulden is het mogelijk eventuele overlap in het bladgoud te verwijderen door met de Kölner Instacoll Tissue voorzichtig op de naad te drukken en ronddraaiende bewegingen te maken over de naadlijn. Zorg ervoor dat er geen Kölner Instacoll Base aangeraakt wordt waar nog geen bladgoud is aangebracht, omdat er dan een risico is dat u de toch al zeer geringe kleefkracht door het wrijven verminderd.

Wanneer al het bladgoud is aangebracht kunt u met een Kölner Instacoll Tissue het hele oppervlak voorzichtig met een ronddraaiende beweging polijsten voor een hoogglanzende vergulding.

Weerbestendingheid

Oppervlakken die zijn verguld met het Instacoll System kunnen meteen blootgesteld worden aan milde weersomstandigheden (droog, gemiddelde temperaturen). Ongunstige weersomstandigheden zoals lage temperaturen met regen, sneeuw of hagel verlengen de droogtijd (mogelijk met dagen, afhankelijk van het weerstype).

Instacoll Verguld Systeem MAT - Productinformatie

Kölners unieke Instacoll Matt systeem wordt gebruikt om met bladgoud een matte afwerking te maken. Dit systeem is veelzijdig en kan op bijna elke ondergrond worden gebruikt mits deze op de juiste wijze is voorbehandeld.
De werkwijze is gelijk aan de werkwijze die we adviseren voor de Instacoll Glans.

Kölner Instacoll is een syteem op waterbasis dat uit twee delen bestaat; Instacoll Matt Base en Instacoll Activator. De Instacoll Matt Base is beschikbaar in Geel Mat of Kleurloos Mat.
Breng Instacoll Base aan waar u wilt vergulden en laat deze laag drogen alvorens het te activeren met Instacoll Activator. Wanneer ook deze laag droog is kunt u het bladgoud aanbrengen. Het resultaat is een mat metalen oppervlak.

Kölner Instacoll Matt System is een verguldsysteem van hoge kwaliteit voor het creëren van mat vergulde oppervlakken voor binnenshuis.
Kölner Instacoll Base Matt kan aangebracht worden met een penseel/kwast of met spuitapparatuur. Na de droogtijd van ongeveer een uur kan de Base worden geactiveerd met Kölner Instacoll Activator. Breng een dunne laag Kölner Instacoll Activator aan en na een paar minuten is het oppervlak weer klaar om te vergulden.
Wanneer een oppervlak is voorbewerkt met Kölner Instacoll Base Matt, maar nog niet is verguld kan het meerdere keren geactiveerd worden met Kölner Instacoll Activator. Het is belangrijk dat de aangebrachte de Activator volledig droog is voordat het bladgoud aanbracht wordt. Voorkom dat er Kölner Instacoll Activator op het bladgoud komt.

Mat en glans vergulden; een prachtige combinatie

Kölner Instacoll Base Yellow Matt is iets donkerder dan Kölner Instacoll Base Yellow, zodat u van te voren al kunt zien waar het bladgoud een hoge glans gaat krijgen en waar het bladgoud minder zal glanzen. Zeker voor ondergronden met reliëf geeft de combinatie van beide soorten veel meer beleving en diepte in het verguldwerk. Over het algemeen is het zo dat men dieper gelegen gedeeltes mat verguld en de hogere gedeeltes met een glansvergulding afwerkt. Een veelgebruikte methode is: het gehele object afwerken in Instacoll Base glans en daarna de diepere delen van een laagje Instacoll Base Matt voorzien.
Instacoll Base Matt kan ook gemengd worden met de glanzende Instacoll Base om een verschillende tonen tussen glans en mat te verkrijgen.

De exacte glansgraad instellen van het goud voor een restauratie

Door Instacoll Base Matt te mengen met de glanzende Instacoll Base kunt u voor een restauratie exact de glansgraad van te voren instellen, zodat het nieuwe verguldwerk overeenkomt met de bestaande situatie. Uiteraard is deze methode van mengen ook toepasbaar bij een nieuwe vergulding.

Instacoll Verguld Systeem MAT - Instructies

Kölner Instacoll System voor mat vergulden is een innovatief systeem om binnenshuis voorwerpen mat te vergulden. Let erop, het Kölner Matt System kan niet buiten worden toegepast. Hiervoor heeft een glanzende afwerking de voorkeur, immers glans pakt minder vuil aan.

Het system is op waterbasis en bestaat uit twee componenten:

Het product wordt op dezelfde manier toegepast als het Kölner Instacoll System Glans en u kunt de instructies volgen door Instacoll Base Geel Mat of Instacoll Base Kleurloos Mat te vervangen waar Instacoll Base wordt genoemd.

De Instacoll Base Geel Mat is donkerder dan de Instacoll Geel Base en dit helpt een verschil aan te geven wanneer beide op hetzelfde oppervlak aangebracht worden.
Wanneer u met beide producten werkt op het zelfde oppervlak raden we het volgende procedé aan:

Breng Instacoll Base Mat (of Instacoll Base) aan op het gehele oppervlak. Laat het 3 uur drogen. Plak een gedeelte af met masking tape/schilderstape en breng een laag Instacoll Base (of Instacoll Base Mat) aan. Verwijder het tape als de Instacoll nog nat is en laat de Instacoll Base minimaal een uur drogen.
Na droging volgt u de bovenstaande instructies voor het aanbrengen van Instacoll Activator en breng het bladgoud aan.
Wanneer u Instacoll Base Mat gebruikt is het niet mogelijk het bladgoud zonder Instacoll Activator aan te brengen. Het contrasterende verschil tussen de glanzende en matte oppervlakken is meteen zichtbaar.


Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$