Hoogglans vergulden binnen en buiten: Kölner Instacoll verguldsysteem

Het systeem bestaat uit twee producten:
1. Instacoll basis geel of kleurloos
2. Instacoll activator

Methode
Het Instacoll verguldsysteem is een nieuwe manier van hoogglansvergulden voor buiten. Het systeem is uitgebreid getest en voldoet ruimschoots aan de eisen van een duurzame buitenvergulding. Er wordt eerst een basis aangebracht die na droging exact de goede kleefkracht krijgt door een tweede product, een activator, aan te brengen.

Object behandeld met Kölner Instacoll basislaag geel

Ondergrond
Ondergronden dienen altijd droog, stof en vetvrij te zijn en op de gebruikelijke manier te worden voorbewerkt. Op een gladde ondergrond wordt uiteraard het beste resultaat behaald. Ondergronden dienen verder zodanig bewerkt te zijn dat zij ook zonder vergulding een buitenduurzaamheid hebben. Bij vergulden op metalen dient de ondergrond tevens als isolatielaag om contakt corrosie te voorkomen.

Aanbrengen instacoll basis met kwast of penseel
De Instacoll basis wordt aangebracht met een kunststofharen (toray) kwast of penseel. Instacoll is te verdunnen met leidingwater. Het product is zo ingesteld, dat er in principe bij een temperatuur tussen 15°C - 22°C niet verdund hoeft te worden. Tussen 5°C - 15°C is geringe verdunning nodig. Onder de 5°C kan het product niet worden verwerkt. Boven de 22°C kunnen alleen kleine oppervlakken worden behandeld. De Instacollbasis wordt vol aangebracht. Bij te dun opzetten zullen kwaststreken zichtbaar blijven. Mocht het voor de egaliteit nodig zijn een tweede laag aan te brengen dan moet de eerste laag volledig droog te zijn.

Aanbrengen Instacoll basis met spuitapparatuur (lage druk)
Product instellen op een viscositeit tussen de 20-28 seconden (cup din 4mm) bij 20°C (Onder de 5°C kan het product niet worden verwerkt!). Dit komt neer op verdunnen met leidingwater tussen de 5 en 10%. Men gebruikt over het algemeen een spuitopening van 1 tot 1½ mm. De doordroging zal langer duren dan bij opbrengen met een penseel omdat de laagdikte bij spuiten over het algemeen iets groter zal zijn. Eventueel testen met zijdevloei papier (zie droogtijd).

Verspuiten van Kölner Instacoll

Droogtijd
De droogtijd bedraagt bij een temperatuur van 20°C ongeveer minimaal 1 uur maar 3 uur aanhouden is veiliger. Bij lage temperaturen en bij een hoge luchtvochtigheidsgraad is de droogtijd langer. Of de laag volledig droog is kan men als volgt testen: Neem een stukje zijdevloeipapier uit een boekje bladgoud en druk dit voorzichtig op de laag. Bij een goede doorgedroogde laag blijft het papiertje niet meer plakken.

Aanbrengen van Instacoll activator en het bladmetaal
Als de laag Instacoll basis doorgedroogd is brengt men de Instacoll acivator aan. Dit kan ook bij lagen die reeds lange tijd oud zijn. Het best kan men een zachte niet pluizende katoenen lap hiervoor gebruiken die men doordrenkt met Instacoll activator. Men strijkt Instacoll activator op een oppervlak zo groot dat men binnen 60 minuten het gehele oppervlak met bladmetaal kan beleggen. De Instacoll activator droogt in ongeveer 5/10minuten. Zodra de Instacoll activator geheel opgedroogd is, is de Instacoll base laag geactiveerd tot een laag die exact de juiste kleefkracht heeft om met bladgoud of zilver een hoogglans vergulding te verkrijgen. Voor slagmetalen of imitatie bladgoud verguldt men in de niet gedroogde laag Instacoll activator. Het bladmetaal wordt aangedrukt met een zachte niet pluizende doek of zeem.

Voor ondergronden met relief kunt u gebruik maken van een handig stuk gereedschap: de Instacoll tool. U kunt hiermee het bladgoud in de dieper gelegen gedeeltes aandrukken. Bij grote oppervlakken wordt de Instacoll activator ongeveer 1 mm over het reeds geplakte blaadje heen gezet. Er wordt dus licht overlappend geplakt. Er zullen geen afscheidingen zichtbaar zijn. Nadat het bladmetaal is geplakt word er licht gepolijst met een zacht doekje of lederen zeem. Let er wel op dat u niet de vlakken raakt die reeds van Instacoll activator voorzien zijn maar nog niet met bladmetaal beplakt zijn. (tip: gebruik de speciale instacoll doekjes of een zacht zeemleren lapje) polijsten met agaatstenen is niet mogelijk.

Weersbestendigheid
Oppervlakken die verguld zijn met bladgoud vast op vloei kunnen meteen aan weersinvloeden worden blootgesteld. Oppervlakken die verguld zijn met bladgoud los op vloei dienen eerst 24 uur te drogen. Na verloop van enige tijd zal de glansgraad iets afnemen, maar in vergelijking met een traditionele mixtion vergulding zal deze altijd briljanter zijn.

Werkt zoals Instacoll voor hoogglans vergulding De gele versie mat is donkerder dan de glansvariant geel zodat u altijd kunt zien waar de vergulding mat of glans gaat worden. Eventueel is de Instacoll base mat te mengen met de instacoll base glans. U kunt bijvoorbeeld als volgt werken: Instacoll base mat aanbrengen op het te vergulden vlak, minimaal drie uur laten drogen, daarna delen met tape afplakken (bijvoorbeeld een bies) hier de Instacoll base glans aanbrengen op de instacoll base mat deze laten drogen. Daarna activeren en vergulden. U krijgt automatisch tijdens het bladgoud plakken een hoogglans en mat effect. (U kunt natuurlijk ook anderzom werken eerst de base glans en daarover de base mat).

Instacoll HA heeft een iets hogere kleefkracht en is speciaal ontwikkeld voor bladmetalen die dikker zijn dan standaard bladgoud. De Instacoll HA wordt ingezet bij extra dik bladgoud vanaf 20 grams kwaliteit. Instacoll HA grijs is speciaal ontwikkelt voor de verwerking van Bladzilver en Palladium. De vewerking van Instacoll HA is hetzelfde als die van de normale Instacoll met dien verstande dat de droogtijd anders is. De Instacoll Base HA dient eerst minimaal 48 uur te drogen, daarna wordt deze geactiveerd met de Instacoll activator HA. Wie gewend is met oliemixtion te vergulden moet bij het vergulden met instacoll meestal even wennen:

Mixtion  Instacoll
Plakken na 3 of 12 uur Instacoll geel of blank aanbrengen
Bladgoud voorzichtig aanbrengen Volledig laten drogen (1-2 uur- HA 24 uur) 
Komt direct van het transferpapier af Activator aanbrengen met een doekje of penseel en laten drogen (5-10 min)
Met de goudstoffer licht aandrukken en het overtollige goud afstoffen Bladgoud aanbrengen en krachtig met een doekje over het transfer papier wrijven.
Opentijd dat geplakt kan worden is beperkt. Transfer papier weghalen en het bladgoud nog eens stevig met het doekje aandrukken
Enkele dagen laten drogen voor buiten duurzaamheid Daarna licht polijsten met het doekje of leren zeem
  Opentijd dat geplakt kan worden is onbeperkt.
Nadat de activator droog is kan ongeveer 1-2 uur worden geplakt.
Indien u merkt dat de kleefkracht terugloopt kunt u opnieuw activator aanbrengen.
Deze laten drogen en weer verder plakken.
Reeds geactiveerde oppervlakken kunnen weer opnieuw worden geactiveerd.
  Kan direct na aanbrengen van het  bladgoud in weer en wind.

Tips:

  • Voor letters en biezen kunt u de Instacoll ook zonder activator gebruiken, aanbrengen: laten drogen 1 uur en daarna ongeveer 1 uur de tijd om te vergulden.
  • Een geschikt doekje voor aandrukken bv. het special instacoll doekje of een zacht zeemleren lapje
  • Activeren kan na 1-2 uur maar ook na 1 dag of 1 week of 1 maand, ook een jaar kunt u wachten. Breng daarom eerst de ondergrond volledig in de Instacoll.
  • Voor grote vlakken is de instacoll ook prima te verspuiten.
  • Misschien is het even wennen maar als u na enige werkstukken gewend bent aan het werken met Instacoll kunt u daar veel plezier en gemak aan beleven. Veel succes!

Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$