Linova is importeur van Noris Blattgold Fabrik voor de Benelux.

Bladgoud & kwaliteit

Bladgoud aankopen is een kwestie van vertrouwen, immers niemand is in staat het gewicht / dikte en karaat gehalte exact na te meten. Linova kiest al jaren voor de “gründlichkeit” van de grootste bladgoudfabriek ter wereld, onder de rook van Neurenberg in Duitsland produceert Noris alle soorten bladgoud en aanverwante producten. We laten de Italiaanse en Chinese kwaliteit liever liggen, evenals allerlei merken die zelf niet produceren. Het is een voorrecht om met deze fabrikant samen te werken. We werken vanaf 1990 met deze leverancier, 28 soorten bladgoud zijn standaard leverbaar en vele belangrijke projecten over de hele wereld zijn met Noris Bladgoud verguld.

Bekijk hier de Noris Bladgoudwaaier

Bladgoud soorten

In Nederland en België zijn vele bekende monumenten afgewerkt met het Bladgoud van Noris. Voor binnen zijn in feite alle soorten te gebruiken terwijl voor buitenvergulding het befaamde Noris dubbeltorengoud wordt gekozen. Dit bladgoud is een bijzondere legering van goud en platina. Platina maakt het goud iets harder/slijtvaster. We leveren 2 kwaliteiten/diktes. 18 grams en 20 grams. dwz. Per 1000 blaadjes van 8x8cm wordt 18 of 20 gram goud gebruikt. Omdat Noris producent is, zijn er altijd speciale afmetingen of producties mogelijk. U kunt informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Peter Voshart van Linova is inmiddels in autoriteit op het gebied van de verwerking van bladgoud. Hij geeft wereldwijd cursussen en advies voor verguldprojecten. Ook bij Linova worden regelmatig korte cursussen gegeven!

Bekijk hier de verschillende soorten

Aanbrengen van bladgoud

Voor het aanbrengen van bladgoud bestaan verschillende methodes. Het gaat te ver om ze hier allen te behandelen. Indien u nog nooit heeft verguld en u wilt met bladgoud gaan werken dan adviseren wij u deel te nemen aan onze basis cursus vergulden. 1 avondje/dagdeel bij Linova en u kunt daarna zelf aan de slag zonder de beginners fouten te maken.

Bladgoud wordt geplakt in een speciale lijm laag. Dit is een zeer delicaat proces, het zeer dunne velletje moet immers goed hechten maar mag absoluut niet wegzakken in de lijm. Twee methodes zijn het meest gebruikt, vergulden met oliemixtion en vergulden met Instacoll.

Oliemixtion

Oliemixtion is de oudste methode. Deze methode werkt alleen voor hen die zeer veel ervaring hebben . Het moment van aanbrengen is zeer belangrijk en van vele factoren afhankelijk. Vaak zaken die moeilijk te regelen zijn zoals laagdikte, temperatuur en luchtvochtigheid.

Bekijk hier de producten

Kölner Instacoll

De Instacoll methode is voor het eerst op grote projecten toegepast in de jaren 90 van de vorige eeuw. Deze methode geeft voor buiten een zeer hoge duurzaamheid. Bovendien is de vergulder minder afhankelijk van allerlei factoren. Het systeem bestaat uit een basislaag (Instacoll base) en een activator. De activator weekt de basis laag op tot exact de juiste kleefkracht zodat het bladgoud hecht en 0% kan wegzakken in de lijmlaag. Dit zgn. activeren kan men op elk willigkeurig moment doen. In die zin is men niet gebonden aan tijd.

In 2010 is het grootste bladgoud vergulde object in de buitenlucht In Europa volgens de Instacoll methode verguld. Het is de Siegessäule in Berlijn een monument van 240m2. Peter Voshart van Linova begeleide dit project en gaf de adviezen aan de restauratie architect en de vergulders. Dichter bij huis vindt u o.a. “De Draak” in ‘s Hertogenbosch en de Lier van het concertgebouw in Amsterdam. Een van de eerste Nederlandse Instacoll projecten waren de letters op de Heineken Brouwerij in Amsterdam (1990)

Bekijk hier de producten

Lier van het concertgebouw in Amsterdam.

Video van het vergulden met bladgoud van de Siegessaüle in Berlijn

Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$