Teak Hout

Western Red Cedar imitatie

Deze houtsoort is afkomstig van loofbomen die tot de familie “Verbacea” behoren. Vier gebieden op aarde waar het teakhout groeit is het Javateak, Birma teak, Laosteak en Siam- of Bangkokteak. Het kan zeer vettig zijn. Teakhout is licht bruin van kleur. Als het kwartiers wordt gezaagd, resulteert dat in een donkerkleurige, versplinterde houtdraad die sterk afwisselt in de breedte. In fineeruitvoering daarentegen wordt er tangentiaal verzaagd waardoor een mooie vlamtekening ontstaat. Teakhout is een ringporige houtsoort, de nerf heeft een grove indruk. Wanneer het hout ‘droog’ is heeft het een goudgele tint.

 

Bewerking

Basis

  • Ondergrond: Paneel MDF Ontvetten met thinner.
  • Gronden met synthetische primer Pu/alkyd wit met puntkwast.
  • Schuren P180, opzuiveren, gronden met primer Pu/alkyd E4.30.75 kleurwaaier 4041 (kleurwaaier 5051 E8.40.60 of E8.25.80 Schuren P180, opzuiveren, lakken met zijdeglans PU/alkyd satin. Matteren, opzuiveren.

 

Imiteren

Sausje van gekookte lijnolie, siccatief met gebrande Siena en iets gebrande omber aanbrengen. Hart, klos in vegen met katoenen driedubbel omgeslagen lap, 3cm tot 4 cm breed. Ik heb veel gebruik gemaakt van een droge varkensharen spalter, die ik verticaal en schuin op het vlak heb getrokken. Eventueel een kaartje ertussen in leggen. Zijdraad met droge varkensharen spalter 2 inch tot 3 inch. Opwerken met klopkwast en van binnenuit het hart verdassen (daskwast). De hart/ vlam houtdraden op werken (penseel marterhaar) met iets dikkere/schrale saus van gebrande Siena en gebrande omber. Gelijk voorzichtig verdassen. Zorg ervoor dat binnen de vlam weinig houtdraad te zien is, door te verdoezelen. Eventueel iets lichte stukken in de kop vegen. Na droging de bier saus, met toegevoegde droge pigmenten, gebrande Siena, gebrande Omber en iets Kasselse aarde, het vlak in strijken. Opkloppen klopkwast van onder naar boven. Met de satijnspalter door bewegende druktechniek en ophalen breng je vooral in de zijdraden de schaduw, het hout krijgt een levendig effect. Door kleine spatjes aan te brengen en snel te verdassen, wordt er meer accent op de nerf gelegd. De trompe l’ oeil lijst is, met gebrande Siena, gebrande Omber en iets zwart, en voor de lichte delen oker en wit, behartigd.

 


Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$