Header Kalei


Kalei van Stoopen & Meeûs

Kaleien is een eeuwenoude techniek voor het authentiek afwerken van buitengevels, waarbij een minerale verf voldoende dik wordt aangebracht met een blokborstel.

Eigenschappen van Kalei

 • Milieuvriendelijk
 • Hoog renoverend en decoratief karakter
 • Matte, minerale kalk-look
 • Goede duurzaamheid

De 1ste laag wordt gebruikt om alle voegen in te kleuren, de 2de laag wordt verdund aangebracht om snel en zonder blokvorming het geveloppervlak af te werken. De Kalei bestaat uit o.a. minerale grondstoffen (max. korrelgrootte 0,75 mm) en cementvrije bindmiddelen zoals kalk en hydraulische kalk, die het ademend en vochtregulerend karakter van de gevel onveranderd laten.

Linova is de Kalei Specialist

Linova is de Kalei specialist in Nederland, uiteraard verzenden wij ook naar België. We leveren uit voorraad tegen de scherpste prijs en we hanteren in de prijzen een staffel. De prijs die u in onze webshop ziet is de prijs voor 1 zak van 20 kg. (Op de verzending van Kalei zit altijd een kleine toeslag i.v.m. het gewicht van dit product). Bij grotere afnames van 10 zakken of meer krijgt u een nog betere prijs van ons. U kunt informeren bij onze afdeling verkoop verkoop@linova.nl

De Kalei van Stoopen & Meeûs is weersbestendig en laat de structuur van het metselwerk zichtbaar. De gevel blijft ademen. Bij vochtig weer vertoont de Kalei de befaamde ‘vlekvorming’. Het uiterlijk wordt medebepaald door de borsteltechniek. De zuigkracht van de ondergrond bepaalt uiteindelijk de kleur van het product.

Linova Kalei 

Kalei maakt van elk gebouw, groot of klein, een monument

Kalei is een eeuwenoude afwerking voor bakstenen. Kalei is waterdamp open en geeft een prachtig authentiek resultaat. Kaleien is een oud ambacht en wordt niet alleen monumenten toegepast. U kunt met Kalei eenheid brengen in verschillende baksteensoorten die in gevels en muren zijn toegepast. Ook zien we steeds meer nieuwbouw waarbij een goedkope of B-keuze steen is toegepast, waar vervolgens Kalei op is aan gebracht om een luxe authentieke uitstraling te krijgen.
Tuinmuren, schuurtjes worden kleine monumentjes wanneer ze met Kalei zijn afgewerkt.

Hier vindt u een uitgebreide handleiding in PDF over Kalei en het aanbrengen van Kalei.

Test de kleur van Kalei eerst uit, Linova verkoopt testverpakkingen van elke kleur

De Kalei van Stoopen & Meeus is verkrijgbaar in vele kleuren. Omdat het uiteindelijke eindresultaat wordt bepaalt door meerder factoren raden we aan om altijd eerst een proefje te maken. Daarom verkoopt Linova Kalei ook in kleine testverpakking.

Hier kunt u de Kalei kleuren zien. Het is natuurlijk een beeldschermweergave, maar het geeft zeker een goede indruk. Voor de perfecte weergave van de kleuren is er een handgeschilderde kleurenkaart beschikbaar. U betaald hiervoor de kostprijs (let op: deze kan niet geretourneerd worden).

Het is effectiever om een kleur van het beeldscherm te kiezen en deze vervolgens als tester te bestellen.

Kalei

Kalei zonder toevoeging van pigment noemen we Natura, dit is een prachtig, iets vergrijsd wit
De kleuren van de kleuren kaart zijn allemaal gekleurd met één potje pigment van 400 gram op een zak van 20kg Kalei.

De pigmenten worden apart verkocht zodat iedereen de gewenste persoonlijke kleurtint en intensiteit kan verkrijgen door toevoeging van een welbepaalde hoeveelheid poederpigmenten. Deze pigmenten worden aangeboden in verpakkingen van 400 gr. (1 verpakking per 20 kg droog poeder = 2 % pigmentatie - 2 verpakkingen per 25 kg droog poeder = 4 % ) en er kunnen tot 3 verpakkingen toegevoegd worden aan 20 kg basis product voor het verkrijgen van diepe, intense kleuren. Het is perfect mogelijk om de diverse pigmenten onderling te mengen.

Hieronder ziet u hoeveel pigment u nodig heeft per verpakking en kleurpigmentatie:

kleur percentage

2 % 

4 %

6 %

Tester kalei = 600 gram

12 gr.

24 gr.

36 gr.

Zak kalei = 20 kg

400 gr.

800 gr.

1200 gr.

Kalei binnen

Kalei is een buitenproduct, echter we krijgen vaak de vraag van klanten die uitgekeken zijn op hun schoon metsel werk in het interieur. Ja dan is Kalei ook binnen zeer goed toepasbaar en maakt van het saaie schoon metsel werk een stoere, levendige muur. Goedkoper en effectiever dan de muur slopen of glad maken.

 

De meest gestelde vragen FAQ  over Kalei

Is Kalei geschikt voor muren met opstijgend vocht?

Kalei kan aangebracht worden op licht vochtige gevels, maar moet wel kunnen uitdrogen om voldoende uit te harden. Licht opstijgend vocht zal de Kalei niet van het oppervlak duwen, maar door de Kalei heen trekken en verdampen. Muren die in de winterperiode echter verzadigd zijn door opstijgend vocht zullen mogelijk vorstschade oplopen bij strenge vorst. Daarom dienen grote problemen met opstijgend vocht best vooraf opgelost te worden door het aanbrengen van waterkerende folie of injectie.

Waarom komt er soms een witte waas op Kalei?

Kalei dient beschermd te worden tegen vocht tot hij volledig uitgedroogd is. Langdurig stationair vocht kan een witte waas (uitbloeding) veroorzaken. Deze witte waas wordt nadien door de regen opgelost en verdwijnt dan. Nieuw metselwerk vormt steeds een risico op uitbloeding. Uitbloeding zijn zouten uit de steen of metselspecie, die door vocht naar het oppervlak gebracht kunnen worden. Deze zouten komen samen met het vocht door de Kalei (ademend en vochtdoorlatend) en vormen een witte waas na verdamping van het water.

Hoe voorkom je blokvorming bij het Kaleien?

Voorkom blokvorming door:

 • te schilderen in grillige vormen

 • op goed bevochtigde gevels te schilderen; deze borstelen beter uit

 • een verdunde tweede laag te gebruiken: deze borstelt beter uit (sneller schilderen = minder blokvorming)

 • na verwerking te polieren, dat kan blokvorming gedeeltelijk wegwerken.

Is Kalei verwijderbaar of overschilderbaar?

Kalei is niet verwijderbaar, maar kan overschilderd worden met klassieke gevelverven, na volledige uitharding (minimum 4 weken drogen).

Hoe lang blijft een gekaleide gevel mooi?

Hoe lang de gekaleide gevel mooi blijft, is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Een zeer stoffige omgeving, aflopend regenwater of dichte plantengroei maakt de gekaleide oppervlakken sneller vuil. Kalei is een ademende, vochtregulerende en absorberende verf, vergelijkbaar met een minerale bezetting. Na verloop van tijd (5-10 jaar) dient de Kalei opgefrist te worden met een nieuw laagje Kalei.

Wat is de droogtijd van Kalei?

Verschillende factoren bepalen de droogtijd:

 • Klimatologische omstandigheden
 • Laagdikte
 • Ondergrond
 • Bevochtiging van de ondergrond.
  De droogtijd varieert daarom van 1/2 tot 6 uur. Bij mist of regen duurt het drogen soms meerdere dagen. Wanneer de Kalei lichter van kleur wordt, is hij droog.

Wat is de voorbehandeling van de ondergrond?

De ondergrond moet:

 • Voldoende zuigend zijn,
  als dat niet het geval is kan eventueel Kalei Additief aangebracht worden.
 • Vrij van stof en vet zijn,
  hiervoor wordt de ondergrond best gereinigd met een hogedrukreiniger.
 • Vrij van mos zijn.
 • Loszittende voegen moeten op voorhand verwijderd worden.
  Scheurtjes in voegen vormen geen probleem.
 • Een primer of impregnatielaag mag niet worden aangebracht, omdat die de inzuiging juist verminderen.

Wat is een zuigende ondergrond?

Een ondergrond is zuigend als deze bij bevochtiging het water absorbeert en een tijdlang blijft absorberen. Het is dus van belang om voor het kaleien eerst de muur te bevochtigen om na te gaan of de ondergrond voldoende zuigend is:

 • Indien een 1/2 glas water op 1,5 m hoogte op de gevel wordt uitgegoten, mogen er geen lange aflopers optreden. Men moet na 5-15 sec. de glinstering van vocht zien wegtrekken en er blijft dan een donkere aftekening zichtbaar.
 • Mocht de ondergrond niet of slecht zuigend zijn, kan Kalei Additief toegevoegd worden. Het additief zorgt voor een betere hechting op slecht zuigende ondergronden.

Welke ondergronden zijn geschikt voor Kalei?

De ondergrond moet homogeen, mineraal en zuigend zijn, vrij van stof en vet.

 • Niet-homogene ondergronden kunnen kleurverschillen vertonen door een verschil in inzuiging. Bevochtigen kan de gelijkmatige inzuiging van niet-homogene gevels verbeteren.
 • Gevels die onvoldoende zuigend zijn (bijvoorbeeld bepaalde strengpersstenen met lage porositeit <5%), zullen de Kalei minder goed aanzuigen, wat de hechting nadelig beïnvloedt. Stenen met lage porositeit mogen niet vooraf bevochtigd worden.
 • Gevels die in het verleden behandeld werden met waterwerende producten, zijn niet geschikt om te kaleien.
 • Kalei verdraagt licht vochtige gevels, maar moet wel kunnen uitdrogen om voldoende uit te harden

Wat bepaalt de kleur van de Kalei?

De inzuiging van de ondergrond bepaalt de kleur van de Kalei. Sterk zuigende ondergronden zullen donkerder kleuren, minder zuigende ondergronden lichter. Kleurnuances zijn dus eigen aan een minerale Kalei. Daarom is de kleurkaart slechts indicatief en is het aangeraden om steeds een proef te zetten op de te schilderen ondergrond.

 

Kan Kalei aangebracht worden op een muur de al geschilderd is?

Mits gebruik van Kalei Additief kan Kalei ook over een bestaande verflaag geplaatst worden, als

  • de verflaag goed hechtend is (omwille van het gewicht van de Kalei en zijn vochtvasthoudend karakter moet ook de hechting van alle onderliggende lagen goed zijn);
  • de bestaande verflaag in goede staat is;
  • loszittende verf verwijderd werd (beschadigde verf met scheurtjes enz. zal sneller vocht doorlaten na het kaleien, waarbij het risico bestaat dat de onderliggende verf sneller loslaat).

De hechting van de nieuwe laag Kalei is maar zo goed als de hechting van de onderliggende oude verflagen.

Kalei kan echter niet geplaatst worden op

   • niet-alkali bestendige verf of kalkverf.

Wat is Kalei Additief?

Als de ondergrond niet of slecht zuigend is, kan Kalei Additief toegevoegd worden. Het additief zorgt voor een betere hechting op geschilderde ondergronden. De hechting van de nieuwe laag Kalei is echter maar zo goed als de hechting van de onderliggende oude verflagen.

Dit additief zorgt voor een verbeterde hechting

    • op gladde, niet-zuigende ondergronden;
    • op goed hechtende verflagen van geschilderde ondergronden (omwille van het gewicht van de kalei en zijn vochtvasthoudend karakter moet ook de hechting van alle onderliggende lagen goed zijn);
    • op slecht-zuigende ondergronden.

De hechting van Kalei zal echter steeds beter zijn op een zuigende ondergrond.

Kalei Additief helpt NIET

    • voor slecht hechtende geschilderde ondergronden;
    • bij verzadigde ondergronden;
    • op ondergronden die behandeld werden met waterafstotende producten (bijvoorbeeld siloxanen, etc.).

 

Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$