Linova, sinds 1990 leverancier van verfproducten en bladgoud.

 Als trotse eigenaar van Linova vind ik het leuk u iets over mijn bedrijf te vertellen; iets over het verleden en het heden.

In 1985 ging ik werken als bedrijfsleider bij Agathos in Zutphen. Een kleine producent van ecologische verfproducten. We maakten o.a. lijnolieverf, boenwas, schoensmeer en afwasmiddel. Hier heb ik alles geleerd wat met verf te maken heeft, zowel het verwerken van de producten als het “mengen en roeren”; de productie van verf.

In 1990 is dit bedrijf opgeheven. De verfafdeling is doorgegaan onder de naam Aquamarijn en later Rigo Verffabriek en is nu een prachtig merk met mooie duurzame verfproducten. In dat zelfde jaar ben ik gestart met Linova. De naam Linova is met zorg gekozen. In het Latijn betekent Lino olie (lijnolie) en Nova betekent nieuw. Ik wilde met mijn bedrijf het ambacht, en speciaal het schildersambacht, een impuls geven door bijzondere verfproducten en gereedschappen weer goed verkrijgbaar te maken. Veel producten die vroeger werden gebruikt door de schilder waren er niet meer, of moeilijk te verkrijgen. Nu zou je even “googelen” om iets te vinden maar dat was er toen nog niet. Vaak producten die essentieel waren voor het uitvoeren van het ambacht. Grondstoffen om zelf verf te maken, speciale kwasten en bijvoorbeeld echt behangerslinnen.

In 1994 kocht ik de verfzaak Duller in Amsterdam. Dat was bijzonder. Dit was de laatste vestiging van een kleine keten verfspeciaalzaken in Amsterdam. Ik was vooral geïnteresseerd in het bladgoud dat door Duller werd verkocht. “Die Sphinx” was het merk. Wat bleek? Dit bladgoud werd bij Noris in Duitsland gemaakt. Noris is de grootste producent van bladgoud ter wereld. Kort daarna werd Linova importeur voor de Benelux van Noris Blattgold Fabrik en is de merknaam Sphinx Bladgoud vervallen. De verfzaak Duller heb ik destijds verkocht en bestaat nog steeds.

Ondertussen gebeurde er enorm veel. We werden importeur van de Annie Sloan krijtverf en startte met haar cursussen meubels decoreren. Ja, ik heb het nog steeds over begin jaren 90. Je kan wel zeggen dat Linova aan de wieg heeft gestaan van de huidige trend van schilderen met krijtverf en kalkverf. Niet voor niets zijn krijtverf.nl en kalkverf.nl onze websites. Ons eigen merk Krijtverf Justpaint kwam op de markt en we leveren nog steeds onder deze naam en Private label Krijtverf, boenwas, chalkwax, craquelé en andere decoratieve verfproducten.

We produceerde steeds meer producten in Zutphen o.a. de Kölner Verguldproducten, eerst in licentie en later heb ik dit bedrijf gekocht. In 2012 zijn we met Kölner verhuisd naar Dresden en in 2022 naar Schwabach in Zuid Duitsland vanuit hier  worden nu de deze producten over de hele wereld verkocht

In 2023 hebben we een nieuwe weg ingeslagen. We zijn gestopt met de verkoop van huisschilder verf en hebben ons geheel gespecialiseerd in Bladgoud en producten voor Restauratie en Decoratie. We concentreren ons op ons importeursschap voor de Benelux van Noris Blattgold Fabrik en Leonard Penselen, ons bedrijf Kolner Vergoldungsprodukte GMBH en onze eigen merken zoals Decorgold, Acrilino.
We zijn 3 dagen (ma-di-woe) in de week geopend. Op donderdag en vrijdag besteden we onze tijd aan productiewerkzaamheden, advies werk en het geven van cursussen.

Zelf ben ik nog steeds actief in de transitie van reguliere verfsoorten naar ecologische verfafwerkingen en geef voorlichting aan schildersbedrijven en opleidingen vanuit inmiddels meer dan 35 jaar ervaring. We zijn een project gestart op “fairtrade” bladgoud op de mark te brengen in samenwerking met Solidaridad en Noris Blattgold Fabrik. Dit zal nog wel even duren maar we vorderen gestaag. Ik wordt hierin bijgestaan door Heleen te Boekhorst.
Al met al geeft juist de nieuwe situatie kans, om mij met dit soort mooie zaken bezig te houden. Als u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte.

Met Groet,

Linova, Peter Voshart


Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$