De Cokerije Verbeterde Danish Oil


De Cokerije Verbeterde Danish Oil - 500ml
€ 12,30 incl. btw

De Cokerije Verbeterde Danish Oil - 1 liter
€ 20,85 incl. btw

Verbeterde Danish Oil van De Cokerije: Een modern recept van lang geleden.

Danish Oil wordt ook wel Deense olie genoemd en wordt al enkele honderden jaren gebruikt om hout mee af te werken. Met Danish Oil wordt een mix bedoeld van verschillende ingrediënten die van fabrikant tot fabrikant kan verschillen.

Onze verre voorvaderen gebruikten voornamelijk lijnolie om hun houten werkstukken mee af te werken waarbij het doel vooral het beschermen tegen houtrot was. Voor sommige stukken zoals bijvoorbeeld de zondagse koets zou het natuurlijk ook wel leuk zijn als die prachtig zou glanzen; iets wat met lijnolie niet eenvoudig was. Nee, voor glans moest je een zogenaamde vernis gebruiken die bestond uit opgeloste harsen. Maar ja, die vernissen lagen als het ware óp het hout in plaats van dat ze er zo lekker diep introkken.

Aan de ene kant hadden we dus lijnolie die wél impregneerde maar niet erg glansde en aan de andere kant hadden we vernis dat niet impregneerde maar wél glansde. Het was dan ook een kwestie van wachten tot iemand deze beide ingrediënten bij elkaar zou voegen om daarmee iets te maken wat wel impregneerde maar wat bij voldoende lagen ook een leuke glans zou geven. Wie het geweest is hebben we tot op heden niet kunnen achterhalen maar het ligt voor de hand te veronderstellen dat het een Deen was die een dergelijk leuk recept ontwikkelde waardoor deze mix de wereld in ging als Danish Oil.  

Ook nu nog wordt Danish Oil veel gebruikt door bijvoorbeeld houtdraaiers en ter bescherming van buitenwerk. De mix van de ingrediënten verschilt zoals gezegd van fabrikant tot fabrikant maar één van de nadelen van de traditionele Deense oliën is het feit dat er redelijk wat lagen van nodig zijn voor het hout verzadigd is. Met name die eigenschap heeft De Cokerije  weten te verbeteren door in de Verbeterde Danish Oil van De Cokerije een enorm hoog aandeel olie en hars en slechts heel weinig (circa 10%) oplosmiddelen te werken. 

De verbeterde Danish Oil  van De Cokerije is een verkoking van met name natuurlijke, drogende oliën en Colofonium. Deze Danish Oil krijgt daardoor een sterke, slijtvaste film en een groot impregnerend vermogen. Aan de Danish Oil van De Cokerije wordt Colofonium toegevoegd om de Danish Oil een hogere glans te geven.  Klik op de betreffende link voor meer informatie over de Tungolie van De Cokerije die in deze Danish Oil is verwerkt. 

Voor buitentoepassingen dient het hout eerst voorzien te worden van een laag Impregneerolie van De Cokerije of verdunde Verbeterde Houtolie van De Cokerije.

Verbeterde Danish Oil van De Cokerije is een kleurloze houtbescherming op basis van natuurlijke oliën en harsen die geschikt is voor alle houtsoorten zowel binnen als buiten. Verbeterde Danish Oil dringt diep in en vormt een taaie, weerbestendige film. Verbeterde Danish Oil van De Cokerije heeft een vaste stofgehalte van maar liefst 90% zodat er slechts weinig verdampt en er dus maar weinig lagen nodig zijn om een goede bescherming op te bouwen 

Toepassingsvoorbeelden:

  • Houtdraaiwerk
  • Tuinmeubelen
  • Veranda’s
  • Terrassen
  • Deuren, ramen en kozijnen
  • Massieve meubelen
  • Carports
  • Schuttingen
  • Tuinhuisjes / blokhutten
Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$