De Cokerije Hardhout Olie


De Cokerije Hardhout Olie - 500ml
€ 12,30 incl. btw

De Cokerije Hardhout Olie - 1 liter
€ 20,85 incl. btw

Hardhout behandelen lijkt voor sommige mensen een lastige klus. Niets is echter minder waar dus lees snel verder hoe u met weinig werk uw schuttingen en dergelijke kunt behandelen en onderhouden.  De Hardhoutolie van De Cokerije is snel online te bestellen bij Linova.nl.

Als Hardhout niet tijdig wordt onderhouden wordt het grijs en/of groen. Wat kunt u  doen om het hout weer schoon en op kleur te krijgen? Wat kunt u doen om vervolgens de vergrijzing van het hardhout te voorkomen?

Hardhout wordt, net als alle andere houtsoorten grijs als het kale hout in contact komt met vocht en zon. Op zich niets mis mee als je dat grijze mooi vindt maar als je de kleur van het hout zelf mooier vindt is dat natuurlijk jammer. Bovendien krijgt hout dat vergrijsd ook steeds een wat grover oppervlak waardoor het makkelijker vocht vast houdt en dus ook sneller groen wordt.

 

Hardhout behandelen dat niet echt is vergrijsd maar wel vuil of groen is geworden  

Als u hout alleen groen is geworden maar niet erg is vergrijsd kunt u dat prima schoonmaken met een eenvoudig sopje van Lijnoliezeep. De werkwijze daarvoor is als volgt:

Maak een sopje van Lijnoliezeep van De Cokerije in een emmer prettig warm water. Normaliter zijn 1 of 2 dopjes voldoende maar voor sterker vervuilde oppervlakken gebruikt u natuurlijk wat meer zeep.

  1. Breng de oplossing aan en laat een poosje in weken.
  2. Boen zo nodig met een borstel.
  3. Spoel na met schoon water
  4. Laat drogen en werk af zoals hieronder is beschreven

 

Hardhout behandelen dat is vergrijsd

Als het hout is vergrijsd en u wilt de oorspronkelijke kleur van het hout weer zoveel als mogelijk herstellen dan gaat u als volgt te werk:

Maak het hout schoon met Lijnoliezeep.

Behandel het oppervlak met Oxaalzuur van De Cokerije. Bij hout dat sterker is vergrijsd moet de behandeling worden herhaald of is het effect minder.

Als het effect naar wens is of er geen verbetering meer zichtbaar is spoelt u het oppervlak na met schoon water en laat u het oppervlak vervolgens goed drogen.

 

Hardhoutolie aanbrengen

Als het hout schoon en droog is werkt u dit als volgt af:

Als het hout erg droog / kaal is behandeld u dit eerst met een laag Impregneerolie van De Cokerije.

Vervolgens kunt u het hardhout behandelen met 1 of meer lagen Hardhoutolie van De Cokerije, afhankelijk van hoeveel het hout op neemt. Doel is om het hout wel te verzadigen met olie maar om geen oliefilm op het oppervlak aan te brengen.

 

De algemene werkwijze voor alle lagen is als volgt:

De olie dun aanbrengen met kwast, roller of doek

Ongeveer een half uur in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen direct nogmaals behandelen en met name kopse kanten, knoesten, scheuren en dergelijk extra aandacht geven

Het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft

De lappen uitgespreid laten drogen om broei te voorkomen

Eventueel volgende lagen na een dag wachten aanbrengen en zoveel lagen aanbrengen tot het hout niets meer opneemt en dus verzadigd is

Doordat olie in het hout dringt maakt dit het hout altijd warmer / donkerder van kleur. Hoe sterk het kleurverschil zal zijn is afhankelijk van het absorberend vermogen van het betreffende stuk maar over het algemeen kan hiervoor een redelijke indicatie worden verkregen door het hout even nat te maken met water. Zoals aangegeven vergeeld Tungolie niet; het hout zelf kan onder invloed van licht echter wel verkleuren; daar veranderd een olie-afwerking weinig aan.

Omdat een olie-afwerking vooral in het hout zit in tegenstelling tot een beits of een vernis, is de toplaag van de olie relatief dun en wordt deze dus ook relatief snel afgebroken (waarmee de beschermende werking voor het hout niet verloren is gegaan omdat die in het hout zit). Als u het hout “nieuw” wilt houden dient die toplaag olie dus regelmatig te worden aangevuld. Hoe vaak dit dient te gebeuren is lastig vooraf te bepalen omdat dat sterk af hangt van de mate van belasting maar als de oorspronkelijke bescherming goed is aangebracht bestaat dit onderhoud uit niet meer dan schoonmaken van het oppervlak met bijvoorbeeld Lijnoliezeep en vervolgens eenvoudig afnemen met een in olie gedrenkte doek. Meerdere lagen aanbrengen is bij tijdig onderhoud normaliter niet nodig.

Het gehele assortiment van De Cokerije is online te bestellen bij www.linova.nl

Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$